Er is helemaal niets 'soft' aan soft-skills
Er is helemaal niets ‘soft’ aan soft-skills
zakelijkzichtbaar.be
Gemiste opportuniteiten en verkeerd gelopen carrières,… verhalen die ik in mijn carrière als transitie- en carrièrecoach te vaak ben tegen gekomen.
Bij een ontslag of gemiste promotiekansen gaat het vaak niet om de technische of professionele expertise maar eerder om een tekortkoming in het soft-skill repertoire - de niet technische vaardigheden, nodig om een job binnen te halen of een succesvolle carrière uit te bouwen.
Mensen denken vaak dat de zachte vaardigheden niet belangrijk zijn of weten niet wat deze exact inhouden en hoe ze hieraan kunnen/moeten werken met als gevolg dat ze dit vaak hardleers ervaren.
Ook sollicitanten onderschatten vaak het belang van soft skills. Terwijl een vrij recente bevraging van de Addecco groep (pdf) aantoont dat 81% van de bevraagde werkgevers al sollicitanten niet weerhielden omdat ze één of meerdere belangrijke soft-skills misten, denkt amper 15% van de sollicitanten en werknemers ooit een job gemist te hebben door een gebrek aan zachte vaardigheden. Toch wel opvallend.
Hoewel steeds meer bedrijven en HR afdelingen investeren in dergelijke opleidingen zie we toch dat ze geneigd zijn vaak voor ‘technische trainingen’ te kiezen wanneer ze voor hun mensen opleidingen organiseren. Ook ondernemers hebben de neiging om, wanneer ze voor zichzelf een training kiezen te opteren voor een training die hun ‘harde’ vaardigheden en kennis versterkt, eerder dan voor interpersoonlijke. Heel vaak worden soft skills over het hoofd gezien. Het is niet iets wat je op school leert en men gaat ervan uit dat men deze vaardigheden ‘gaandeweg’ wel ‘oppikt’.
Terwijl harde vaardigheden refereren naar de technische kunde en factuele kennis om de job te kunnen, zullen de zachte ervoor zorgen dat je deze technische vaardigheden en kennis effectiever kan gebruiken/inzetten.
Soft-sills complementeren de harde en zijn essentieel voor succes in een professionele context. Je mag dan al de technische kennis hebben die je wil, als je er niet in slaagt om goede relaties op te bouwen, je ideeën aan de man te brengen ben je eraan voor de moeite. En toch krijgen ze nog steeds niet de aandacht die ze verdienen. Ze worden vaak gezien als een ‘nice-to-have’ maar niet als een ‘need-to-have’. Soms gaat men er zelfs van uit dat het iets is waarmee je wel of niet geboren bent.
Een deel kan aangeboren zijn en onderdeel van je DNA zijn maar het grootste deel zal je zelf moeten ontwikkelen. Want soft skills zijn wel degelijk aan te leren en het is in eerste instantie jouw eigen verantwoordelijkheid om deze te verwerven. Of denk jij dat een Tom Boonen zo succesvol geweest is omwille van zijn genen? Deels mogelijk wel, toch blijft het grootste deel van zijn succes te wijten aan al de andere elementen die bijgedragen hebben zoals discipline, training, teamgeest, het nemen van de juiste (carrière)beslissingen, risico durven nemen, aanpassingsvermogen, het ontwikkelen en promoten van zijn ‘merk’ en imago, connecteren met zijn publiek…
Er is dus helemaal niets ‘soft’ aan soft-skills. Laat ons dat misverstand voor altijd uit de wereld helpen. Soft skills zijn belangrijk op de werkvloer. Professionals beseffen echter nog te weinig dat soft skills vandaag doorslaggevend zijn om kans te maken op een job of een promotie. Soft skills zijn een ‘need-to-have’ en kunnen wel degelijk bijdragen aan een competitieve markt. Voor jou, je business en je werkgever.